Kezdőlap » NEA-pályázat: “Silver tanácsadó képzés Nógrád megyében”

NEA-pályázat: “Silver tanácsadó képzés Nógrád megyében”

2018. január 15-én benyújtottuk pályázatunkat a NEA-TF-18-M Civil szervezetek működési célú támogatása 2018 című kiírásra. Működési célú támogatásra minden évben pályázunk, emellett idén szakmai programunk támogatására is pályázatot nyújtottunk  be 2018. január 29-én (NEA-TF-18-SZ  Civil szervezetek szakmai programjának támogatása 2018). Utóbbi projektünk címe: “Silver tanácsadó képzés Nógrád megyében”.

Folyamatosan elöregedő társadalmunk új kihívás elé állítja a szociális és egészségügyi rendszert. A születéskor várható életkor ugyan fokozatosan növekszik, azonban nem növekszik ezzel párhuzamosan az egészségben eltöltött évek száma. A társadalom terheit fokozza a népesség országos átlagnál rosszabb egészségi állapota. Nógrád megye fokozottan érintett; romló fizikai és szellemi állapot, jelentős számú pszichés megbetegedés, fokozott stresszterhelés, depresszió jellemzi az idősebb korosztályt. Az idős emberek már jelenleg is nagy száma folyamatosan növekszik a térségben, a fiatalok elköltöztek, és sok idős egyedül, elszigetelve, depresszióban él. Ezen kíván programunk változtatni, első lépésben a szemléletváltás elősegítésével. A fizikai és szellemi aktivitás növelését, az egészség és az életminőség javítását, a „silver korosztály” komplex attitűdváltását tűztük ki célul. Programunk a tevékeny és egészséges időskorra készíti fel a Salgótarján térségében élő lakosságot. Célunk, hogy javítsuk az idősödő emberek életminőségét, és elősegítsük azt, hogy minél hosszabb ideig a társadalom aktív tagjai maradjanak, valamint csökkentsük a szociális- és egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomást.

Programunkban az idősek marginalizálódott csoportját személyre szabottan, innovatív módon kívánjuk képezni annak érdekében, hogy képessé váljanak életvitelük alakítására, illetve az önszerveződésre, ami által beindulnak a kortárs segítő csoportok. A projekt célja, hogy egy újszerű, innovatív utat adjunk az idős közösség szolgálatára, felkészítve őket arra, hogy ne életkoruk passzív, kiszolgáltatott elszenvedői, hanem életminőségük aktív alakítói legyenek. A „Silver tanácsadó képzés” egy komplex folyamat része, melynek célja az aktív időskor megteremtésének segítése. A folyamat részeként az arra alkalmas idősek részt vesznek a kortárs segítő, tanácsadó képzésben. A képzéssel célunk az idősek számára egy korosztályi önkéntes segítő szolgálat életre hívása, a szolgálat működtetéséhez szükséges önkéntes segítők szakmai módszertani felkészítése, a feladat ellátásához szükséges ismeretek átadása, jártasságok kialakítása.

A képzésben résztvevők alkalmassá válnak arra, hogy:
– facilitátorként részt vegyenek az idősek közösségi programjainak szervezésben és működtetésében;
– aktív felkutató programok keretében kapcsolatot építsenek izolált helyzetben lévő magányos idősekkel, és segítsék azok társas kapcsolatainak újjáépítését;
– életviteli támogatást nyújtsanak a nyugdíjba vonulás következtében kialakuló szerepvesztés nyomán megjelenő nehézségek feldolgozásában;
– közösségi érdekképviseleti szerepet töltsenek be;
– támogatást nyújtsanak – a professzionális szakmai szervezetek mellett – az időseket érintő krízisek feldolgozásában;
– szerepet vállaljanak a mentálisan hanyatló idősek életviteli támogatásában;
– segítséget nyújtsanak gondozásra szoruló idősek hozzátartozóinak stb.