Kezdőlap » Hivatalos összefoglaló a “Munkára készen” projektről: munkaerőpiacra felkészítő programunk a szlovák-magyar határrégióban

Hivatalos összefoglaló a “Munkára készen” projektről: munkaerőpiacra felkészítő programunk a szlovák-magyar határrégióban

Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program
R2-M3 – MUNKÁRA KÉSZEN
Hátrányos helyzetű társadalmi csoportok munkaerő-piaci integrálása
SKHU/1802/3.1/035 – REWO

A szlovák-magyar határrégió közös területi kihívása erőteljes hatást gyakorol mindkét ország állampolgáraira, intézményeire és gazdaságára egyaránt. A határrégióban jellemző a tartós munkanélküliség, ugyanakkor a térségben megjelent a munkaerőhiány is. A rendelkezésre álló munkaerő-kínálat felkészültsége gyakran nem találkozik a munkáltatói elvárásokkal. Többek között ennek a következménye, hogy a térség nem képes bevonzani a befektetőket, akiknél elsődleges szempont a felkészült munkavállaló rendelkezésre állása. Számtalan aktív foglalkoztatáspolitikai eszköz áll rendelkezésre a határrégió munkaügyi szervei részére, de ezek az eszközök nem mindig hatékonyak a hátrányos helyzetű munkanélküliek esetében. A befektetőket nem vonzzák, hanem inkább távol tartják a határtérségben rendelkezésre álló, aktív korú, a munkavállalásra azonban nem megfelelően felkészült, a munkaerőpiacon való tartós bennmaradáshoz szükséges kulcskompetenciákkal nem rendelkező munkanélküli emberek. Amennyiben a határrégió szabad munkaerő-kínálatának minőségén nem változtat, lehetősége sem lesz a gazdasági felemelkedésre, így elesik a határ kínálta, hazai és nemzetközi befektetői lehetőségektől is. Jelenleg még nem áll rendelkezésre olyan célcsoport-specifikus módszer, ami tartós munkaerőpiaci jelenlétre tenné alkalmassá a munkát kereső embereket.

A magyar partner sokéves, bevált tapasztalataira alapozva a fejlesztési tevékenységek, fejlesztő foglalkozások kivitelezésére olyan jó gyakorlatokat, jól bejáratott módszereket hozott létre, amely a munkanélküli személyeket tartósan visszavezeti a munkaerőpiacra. A projektcélok megvalósításának eszköze tehát egy olyan személyre szabott fejlesztő felkészítés, amely erősíti a résztvevők önbecsülését, önismeretét, kommunikációs készségeit, kialakítja megfelelő konfliktuskezelési stratégiáit, fejleszti problémamegoldó- és stresszkezelő képességeit, valamint megtanítja számukra a hatékony időgazdálkodást.

A Szív a Szívért Alapítvány, mint főpályázó a következők szerint kívánja átadni ezt a gyakorlatorientált módszert: felkészít 5 fő szlovákiai szakembert a projektpartner, a PRACOV, n.o. nonprofit szervezetnél, ennek érdekében egy magyarországi, 8 fős pilot csoporton keresztül kívánja bemutatja az elméletet, illetve a gyakorlati módszereket. Ezt követően a partnerek a célcsoporttal kapcsolatos eddigi tapasztalataik, tudásuk alapján közösen fejlesztik tovább a módszert. A szlovákiai határrégióban összesen 40 főt készítenek fel – csoportonként 10 fővel, összesen 4 csoportban – a közösen meghatározott célcsoportok, az alacsony foglalkoztatási esélyekkel rendelkező és a lakhatásukban is veszélyeztetett munkanélküliek közül.

A projektet a Szív a Szívért Alapítvány az Európai Regionális Fejlesztési Alapból az Európai Unió társfinanszírozásában, 135.198,88 € összegben valósítja meg, melyből 114.919,04 € ERFA támogatás.

skhu.eu
sikereslepesek.hu
pracov.org