Kezdőlap » Benyújtásra került “A határ nem gát – munkára készen” című projektünk pályázata

Benyújtásra került “A határ nem gát – munkára készen” című projektünk pályázata

interreg_22017. december 15-én ismét benyújtottuk hátrányos helyzetű munkanélküliek képzését célzó, határon átnyúló együttműködésen alapuló pályázatunkat. A pályázat ezúttal a Nógrádi Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. mint főpályázó javaslatára, a Nógrád Megyei Önkormányzat jóváhagyásával akciótervként került benyújtásra az “INTERREG Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020″ keretében. Alapítványunk az egyik együttműködő partner, a szlovák fél pedig ismét a losonci Istota, n. o. Döntés 2018 tavaszán várható.

A projekt lényegi elemeit korábban már bemutattuk. Most két sikertörténetet kívánunk megosztani, mely a jelen projekt módszereit megalapozó “Sikeres lépések a munkához” projektjeinkhez kapcsolódik. Alapítványunk 2009-ben indította el első “Sikeres lépések a munkához” című projektjét, melynek célja volt a leghátrányosabb helyzetű, de megfelelő motivációval rendelkező ügyfelek munkaerő-piacra való tartós visszajutásának segítése egyéni esetkezelés és csoportos szociális munka segítségével. A későbbiekben is ennek az első projektnek a jó gyakorlatait vittük tovább, illetve a felmerülő igények és tapasztalataink alapján új elemeket is felvettünk programjainkba. Az azóta eltelt évek során hozzánk forduló ügyfeleink különféle társadalmi helyzetből, különféle eredetű hátrányokkal indulva kerültek alapítványunkhoz: a nyolc osztályt végzett, gyerekével együtt a szülei által eltartott, harmincas roma nőtől kezdve, aki még sosem dolgozott, a viszonylag jó egzisztenciális háttérrel rendelkező, érettségizett, iskolázott, de szintén nem önálló, élettársával és felnőtt fiával élő anyáig. Legnagyobb és leglátványosabb sikereinket azoknál értük el, akik a legtöbb hátránnyal indultak, akiknél a legnagyobb volt a társadalmi elszigetelődés, a leszakadás – ugyanakkor a legnagyobb elismerést is ezektől az ügyfeleinktől kaptuk.

Az elsőként említett hölgy volt az egyik legnagyobb sikerünk. Sosem akart tanulni, fiatalon gyermeket szült, egyedülálló anyaként nevelte gyermekét, illetve mindkettejüket a szülei tartották el, még dolgozni sem akart soha. Programunk a jelentkezők toborzása során felkeltette érdeklődését, és egy ismerőse is ajánlotta neki, aki már elvégezte a programunkat (nagy sikerként és elismerésként értékelhető az is, hogy második Sikeres lépések a munkához programunk legtöbb résztvevője már az első program résztvevőinek ajánlására került hozzánk). A képzés minden egyes foglalkozásán aktívan vett részt, nem hiányzott, a feladatokat teljes erőbedobással teljesítette, a mintegy vizsgafeladatnak számító csoportzáró rendezvény szervezésében is tevékenyen részt vett. Képzésünk nemcsak szociális- és munkaerő-piaci kompetenciáit erősítette, hanem motivációit is egy jóval magasabb szintre emelte. Az addig izolációban élő, helyzetéből kitörni nem képes és nem is akaró fiatal nő felnőttként élelmiszer- és vegyiáru eladó képzésre jelentkezett. Többek között alapítványunk ügyfelünk felé nyújtott hatékony érdekképviseletének köszönhetően be is került a képzésbe, és bár képességei nem voltak igazán jók, kitartásának és szorgalmának köszönhetően sikeresen el is végezte a képzést. Ez akkora minőségi változás volt a korábbi életéhez képest, hogy még a szülei is hálásak voltak alapítványunknak, hogy lányuknál mekkora változást tudtunk elérni – soha nem gondolták volna, hogy valaha még tanulásra adja a fejét…

are-you-ready-4-workEgy másik kiemelkedő sikerünket egy középkorú roma hölgy esetében értük el. Mindössze 8 osztályt végzett, szakképzetlen roma hölgy volt, aki az erre a társadalmi rétegre jellemzően a rendszerváltás vesztese volt. Egy ideje már a férje tartotta el, munkavégzésre való motivációja az évek során folyamatosan csökkent. Projektünkről egyik együttműködő partnerünkön, a helyi cigány kisebbségi önkormányzaton keresztül szerzett tudomást. Programunkban végig nagy érdeklődéssel, kitartással, erős motivációval, aktívan vett részt, a projektzáró rendezvény (ami mintegy vizsgarendezvény volt) szervezésében pedig vezető szerepet játszott, a főzés java részét is ő végezte. Olyan jól sikerült mind a rendezvény, mind az ételek, hogy egy szakács szakképzés elvégzését javasoltuk neki. Nem volt még benne biztos, hogy tanulni akar, önbizalma sem volt korábban hozzá, de végül a projekt személyiségfejlesztő hatásának eredményeképpen vette a bátorságot, és jelentkezett a képzésre. A nagy arányú túljelentkezés ellenére bekerült a képzés résztvevői közé.  A képzés során a szakmát megszerette, és kitűnő eredménnyel vizsgázott. A képzés elvégzése után rögtön fel is vették őt egy étterembe. Hamarosan ennek az étteremnek a főszakácsa lett. Magabiztossága, önállósága, talpraesettsége egyre nőtt, mert munkáját, tudását elismerték. Vezetőváltás után azonban már nem érezte jól magát munkahelyén, ezért továbblépett. Önálló vállalkozást indított: lakáséttermet nyitott, mely azóta is rendkívül sikeresen működik. 2016-ban hatalmas büszkeséggel mesélte el alapítványunknak, hogy projektünk a “semmiből” mekkora sikerek útján indította el.