Kezdőlap » Ready for Work – Munkára készen! Egy haladó szemléletű projektnek köszönhetően új készségekre tehetnek szert a munkanélküliek, erőre kaphat önbecsülésük és emberi méltóságuk

Ready for Work – Munkára készen! Egy haladó szemléletű projektnek köszönhetően új készségekre tehetnek szert a munkanélküliek, erőre kaphat önbecsülésük és emberi méltóságuk

„Az R2 és M3 között“ néven futó, a régió munkalehetőségeit támogató határon átnyúló területi foglalkoztatási akcióterv (TAPE) egyik projektje a „REWO – Munkára készen. A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok munkaerőpiaci integrálása“. A hagyományostól eltérő megközelítéssel, ám bevált gyakorlatokkal új készségekre tanítjuk a munkanélkülieket, ezáltal hozzá tudunk járuni önbizalmuk növeléséhez és a munkaerőpiacon való boldogulásukhoz.

A térség gazdasági fellendítésének lényeges részét képezi a rendelkezésre álló munkaerő felkészültségének támogatása is, amely jelenleg nem felel meg a munkáltatók elvárásainak. A vállalatok régiónkba vonzása problémát jelent, mert befektetésük egyik fő követelménye a kellően felkészült és minőségi munkaerő. A REWO projektnek köszönhetően lehetőség nyílik a helyzet pozitív változásának előmozdítására, az álláskeresők esélyeinek és lehetőségeinek javítására.

A Szív a Szívért Alapítvány (HU), valamint a PRACOV n.o. nonprofit szervezet (SK) határon átnyúló együttműködési megállapodása a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok munkaerőpiaci integrálásának céljából jött létre. A Szív a Szívért Alapítvány többéves megbízható tapasztalattal és a fejlesztő-felkészítő tevékenység megvalósítására egyénileg kidolgozott módszerrel rendelkezik. Célunk, hogy a tartósan munkanélkülieket olyan személyre szabott fejlesztésekkel vezessük be a munkaerőpiacra, amely jó hatással van önbecsülésükre, fejleszti munkavégzési készségeiket, szokásaikat, a munkahelyi beilleszkedést és tartós bennmaradást, javítja kommunikációs képességeiket, személyes hatékonyságukat és érdekérvényesítésüket, valamint megkönnyíti a stresszkezelést a mindennapi helyzetekben is.

A célcsoportok felmért problémái alapján a projektpartnerek két csoportot választottak ki, melyek a tartós marginalizáció veszélyének leginkább ki vannak téve: ezek az alacsony foglalkoztatási esélyekkel rendelkező munkanélküliek és az otthonuk elvesztésével is fenyegetett munkanélküliek. A Szív a Szívért Alapítvány, mely egyben a projekt fő kedvezményezettje is, továbbadja az adott területen szerzett gazdag tapasztalatait – három szakértőt tanít be Szlovákiában a módszerük ismereteire. Magyarországon, Salgótarjánban a projekt egy 8 fős csoporttal indul, ezután pedig a megszerzett tudás alapján négy, egyenként 10 fős csoport fejlesztő-felkészítő tevékenységét valósítják meg a határ szlovák oldalán, Füleken.

A projekt eredményeként a felkészített résztvevőknek várhatóan nagyobb esélyük lesz elhelyezkedni és érvényesülni a munkaerőpiacon, ami nemcsak életszínvonalukat javítja, hanem általános emberi méltóságukat és önbecsülésüket is erősíti. Az ismeretszerzés az egyén és a társadalom számára egyaránt hasznos. A mai rohamosan haladó világban meg kell teremteni a munkavállalók és a munkanélküliek folyamatos továbbképzésének lehetőségét. A humánerőforrás minőségének fejlesztése a munkaerőpiaci sikeresség egyik legfontosabb tényezője.

A partnerek együttműködése a területi foglalkoztatási akcióterv (TAPE – Territorial Action Plans for Employment) határon átnyúló, „Az R2 és M3 között“ című projektjének a része. A foglalkoztatási akcióterv egy észak-déli gazdaságfejlesztési tengely kialakítására irányul Hatvan és Losonc között, melynek célja a foglalkoztatást támogató gazdasági programok és intézkedések összehangolása a régió fejlődése érdekében. A tervet az Interreg Program SKHU/1802/3.1-es felhívására nyújtották be és hagyták jóvá. A projekt 2021. 10. 01-től 2023. 03. 31-ig tart, és az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program EU-s forrású támogatásával valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 159.792,79 euró összegben, melyből a Szív a Szívért Alapítvány 114.919,04 eurót, a PRACOV, n.o. nonprofit szervezetet 44.873,75 eurót kap.

https://www.skhu.eu/

Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA)