Kezdőlap » Találkozó az “Életrevalók” című pályázat újbóli benyújtása érdekében

Találkozó az “Életrevalók” című pályázat újbóli benyújtása érdekében

“A határ nem gát – munkára készen” című pályázatunkhoz hasonlóan az  “Életrevalók” című programunk pályázatát is újra be kívánjuk nyújtani az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében. Ez a projektünk az aktív időskor megteremtéséről, az idősellátásban szükséges szemléletváltásról szól. Szlovákiai együttműködő partnerünk a zólyomi székhelyű SENIORKA n.o. A pályázat benyújtásával kapcsolatos további teendők egyeztetése céljából megtartott találkozóra novemberben került sor Zólyomban.

Mivel ezen pályázat szakmai része is rendkívül magas pontszámot kapott, ezen a téren itt sincs szükség jelentős változtatásokra, és a tárgyalások ezúttal is leginkább a projekt költségvetéséről szóltak.

Sikerült megnyernünk a Magyar Tudományos Akadémia támogatását is: a neves intézmény új együttműködő partnerként kapcsolódik be projektünkbe.

A projekt rövid összefoglalása:

A magyar-szlovák határrégió közös területi kihívása erőteljes hatást gyakorol mindkét régió állampolgáraira és az idősellátási intézményekre. Az idős emberek már jelenleg is nagy száma folyamatosan növekszik a határrégiókban, ahonnan a fiatalok elköltöztek, és sok idős egyedül, elszigetelve, depresszióban él. A projektpartnerek célja átalakítani az idejétmúlt idősellátási rendszert azáltal, hogy beindítanak egy komplett paradigmaváltást a területen. A projektpartnerek változtatni kívánnak az időskorúakra vonatkozó jelenlegi perspektíván, biztosítva az ehhez szükséges eszközöket és tudást, nemcsak a köz- és magán intézmények, de az idős közösség részére is.

A projektpartnerek célja beindítani egy új, innovatív, határon átnyúló együttműködést az idősellátási intézmények, a hatóságok és az érintett szervezetek között, annak érdekében, hogy a kívánt paradigmaváltás kezdetét vegye.

A projektben az idősek marginalizálódott csoportját (74 fő) személyre szabott, innovatív módon képezzük annak érdekében, hogy képessé váljanak életvitelük alakítására, valamint az önszerveződésre, ami által mindkét régióban beindulnak a határon átnyúló kortárs segítő csoportok. A projekt ezen részével a partnerek célja, hogy egy újszerű, innovatív utat adjanak az idős közösség szolgálatára, felkészítve őket arra, hogy ne életkoruk passzív, kiszolgáltatott elszenvedői, hanem életminőségük aktív alakítói legyenek.