Kezdőlap » Kendermag termesztése Karancsságon

Kendermag termesztése Karancsságon

Mint arról korábban már hírt adtunk, alapítványunk szociális vállalkozás létrehozását tervezi, mely a szociális gazdasági szektor részeként működne Karancsságon. Terveink megvalósítására 2017 novemberében konzorciumi partnerként pályázatot kívánunk benyújtani a Vidékfejlesztési Program keretében kiírt, „Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházok támogatása” elnevezésű felhívásra. A projekt keretében termesztett növény a kendermag, a projekt címe “Hagyomány és innováció – új utak a XXI. századi kendertermelésben” lesz.

Miért éppen kendermag?

A kendermag (Cannabis sativa L.) igen értékes ipari növény. Textilipari alkalmazása mellett közismert a növény magjának élelmiszerként való hasznosítása is. A kender növény magja mintegy 35% zsíros olajat tartalmaz, amely gazdag esszenciális zsírsavakban. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz biológiailag aktív vegyületeket, melyek közül van, amely a koleszterin felszívódást gátolja, és van, amely erőteljes antioxidáns hatású. A mag olajtartalma mellett a fehérje-összetevők is értékesek. A fehérjetartalom 35-40%, és a fehérjék túlnyomó része az immunrendszer számára kulcsfontosságú enzimek építőköve. Ily módon rendkívül jelentős lehet az emberi táplálkozásban. A kendermag egyik fehérjéje különösen jól hasznosul az emberi szervezetben, és jelentősen hozzájárul szerveztünk védőrendszere építőköveinek, az antitesteknek az előállításához.

Ismeretes, hogy a hazai lakosság omega-3 zsírsav-ellátottsága nem megfelelő, továbbá hogy a biológiailag aktív anyagokat tartalmazó élelmiszerek is csak korlátozottan állnak rendelkezésre. E tényezők azt a jogos igényt támasztják alá, hogy a kedvező táplálkozási tulajdonságú, de nem feldolgozott növényi alapanyagainkat, így a kendermagot is az elsődleges feldolgozású alapélelmiszerek (olaj és őrlemény) körébe bevonjuk.

Ismert tény, hogy a kendermag teljesen mentes a kannabinoidoktól, de pályázatunkban a kutatói munka részeként mérésekkel is bizonyítani kívánjuk a kendermagolaj és a kendermagőrlemény aggálymentes összetételét.

A kutatás menete

  1. Agrotechnikai útmutató kidolgozása ökogazdálkodásban megvalósuló kendertermesztésre
  2. Ökogazdálkodásból származó kendermag olajkinyerési technológiájának optimalizálása az olaj biológiai értékének maximalizálása céljából
  3. Ökológiai termesztésből származó kendermagőrlemény előállítása és technofunkciós tulajdonságainak elemzése
  4. Az ökológiai gazdálkodásból származó kendermag ipari feldolgozási technológiájának részletes kidolgozása a 2. és 3. pontban végzett eredmények alapján

Forrás: Somogyi László