Mint arról korábban már hírt adtunk, alapítványunk szociális vállalkozás létrehozását tervezi, mely a szociális gazdasági szektor részeként működne Karancsságon. Terveink megvalósítására 2017 novemberében konzorciumi partnerként pályázatot kívánunk benyújtani a Vidékfejlesztési Program keretében kiírt, „Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházok támogatása” elnevezésű felhívásra. A projekt keretében termesztett növény a kendermag, a projekt címe “Hagyomány és innováció – új utak a XXI. századi kendertermelésben” lesz.
Miért éppen kendermag?
A kendermag (Cannabis sativa L.) igen értékes ipari növény. Textilipari alkalmazása mellett közismert a növény magjának élelmiszerként való hasznosítása is. A kender növény magja mintegy 35% zsíros olajat tartalmaz, amely gazdag esszenciális zsírsavakban. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz biológiailag aktív vegyületeket, melyek közül van, amely a koleszterin felszívódást gátolja, és van, amely erőteljes antioxidáns hatású. A mag olajtartalma mellett a fehérje-összetevők is értékesek. A fehérjetartalom 35-40%, és a fehérjék túlnyomó része az immunrendszer számára kulcsfontosságú enzimek építőköve. Ily módon rendkívül jelentős lehet az emberi táplálkozásban. A kendermag egyik fehérjéje különösen jól hasznosul az emberi szervezetben, és jelentősen hozzájárul szerveztünk védőrendszere építőköveinek, az antitesteknek az előállításához.
Ismeretes, hogy a hazai lakosság omega-3 zsírsav-ellátottsága nem megfelelő, továbbá hogy a biológiailag aktív anyagokat tartalmazó élelmiszerek is csak korlátozottan állnak rendelkezésre. E tényezők azt a jogos igényt támasztják alá, hogy a kedvező táplálkozási tulajdonságú, de nem feldolgozott növényi alapanyagainkat, így a kendermagot is az elsődleges feldolgozású alapélelmiszerek (olaj és őrlemény) körébe bevonjuk.
Ismert tény, hogy a kendermag teljesen mentes a kannabinoidoktól, de pályázatunkban a kutatói munka részeként mérésekkel is bizonyítani kívánjuk a kendermagolaj és a kendermagőrlemény aggálymentes összetételét.
A kutatás menete
- Agrotechnikai útmutató kidolgozása ökogazdálkodásban megvalósuló kendertermesztésre
- Ökogazdálkodásból származó kendermag olajkinyerési technológiájának optimalizálása az olaj biológiai értékének maximalizálása céljából
- Ökológiai termesztésből származó kendermagőrlemény előállítása és technofunkciós tulajdonságainak elemzése
- Az ökológiai gazdálkodásból származó kendermag ipari feldolgozási technológiájának részletes kidolgozása a 2. és 3. pontban végzett eredmények alapján
Forrás: Somogyi László