Kezdőlap » Új szemlélet az idősellátásban

Új szemlélet az idősellátásban

Alapítványunk egy új célcsoport, az idősek számára tervez kialakítani egy új típusú szolgáltatást. Jelenleg a módszertan kidolgozását végezzük, pályázati lehetőségeket keresünk, továbbá szakmai kapcsolataink bővítésén dolgozunk.

Jelen törekvésünk találkozik a kormány azon elképzeléseivel, mely szerint a rendkívül költséges intézményi ellátást az aktív időskor elősegítésével kell kiváltani. Folyamatosan elöregedő társadalmunk új kihívás elé állítja a szociális és egészségügyi rendszert. A születéskor várható életkor ugyan fokozatosan növekszik, azonban nem növekszik ezzel párhuzamosan az egészségben eltöltött évek száma. A társadalom terheit fokozza Magyarország népességének az európai átlagnál rosszabb egészségi állapota. Országunkra a romló fizikai és szellemi állapot, jelentős számú pszichés megbetegedés, fokozott stressz-terhelés, depresszió a jellemző.

Ezen kíván alapítványunk is változtatni, első lépésben a szemléletváltás elősegítésével. A fizikai és szellemi aktivitás növelését, az egészség és az életminőség javítását, az idős korosztály komplex attitűdváltását tűztük ki célul. Új típusú szolgáltatásainkkal a tevékeny és egészséges időskorra kívánjuk felkészíteni a Salgótarján térségének területén élő lakosságot. A programelemek összességében arra hivatottak, hogy javítsák az idősödő emberek életminőségét, elősegítsék azt, hogy minél hosszabb ideig a társadalom aktív tagjai maradjanak, valamint csökkentsék a szociális és egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomást.

Célunk a már meglévő, idősellátásban szerzett tapasztalatok, a korábbi projektjeinkben más célcsoportoknál már kidolgozott és sikeresen megvalósított módszerek adaptálása a gyakorlatba.