Kezdőlap » Lezárult a képzési szakasz

Lezárult a képzési szakasz

Egyedülálló program valósul meg Salgótarjánban roma, fogyatékos és megváltozott munkaképességű, alacsony munkaerő-piaci esélyekkel rendelkező személyek számára. A „Sikeres lépések a munkához” projekt célja, hogy jó, megbízható munkavállalókkal bővüljön a város és a térség munkaerőpiaca, hozzájárulva ezzel a helyi gazdaság fejlődéséhez. A projekt első, képzési szakasza lezárult. Tegnap Szakács Ferencné, a projekt szakmai vezetője és Zaráné Kecskés Erzsébet, a Munkaügyi Központ Salgótarjáni Kirendeltségének igazgatója közös sajtótájékoztatót tartottak.

„A program célja az volt, hogy 60, Salgótarjánban élő, alacsony képzettséggel és munkaerő-piaci esélyekkel rendelkező személy munkaerő-piaci felkészítését végezzük el” – foglalta össze a Sikeres lépések a munkához projekt lényegét Szakács Ferencné szociálpolitikai szakértő, a program szakmai vezetője. A projekt a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében 45 millió forint támogatással valósul meg. A program egyedisége a bevont megoldások komplexitásában rejlik: minden résztvevő számára egyéni fejlesztési terv készült, és egészen a munkába állásig, illetve más oktatásba történő továbblépésig kísérik őket a Szív a Szívért Alapítvány munkatársai.

A megyei jogú városok között Salgótarjánban a legmagasabb a regisztrált álláskeresők aránya. A korábbi években az Alapítvány megfigyelte, hogy jelentős azoknak a száma, akik újra és újra visszakerülnek a munkanélküliek soraiba. Ennek okát abban fedezték fel, hogy ezeknek az egyéneknek hiányoznak bizonyos szociális kompetenciái, melyik mind a munkavállaláshoz, mind a társadalmi beilleszkedéshez elengedhetetlenek. A program 6 hónapja alatt éppen ezeket a szociális készségeket adták át a résztvevőknek. Ennek része volt a kommunikációs tréning, az időgazdálkodás alapjainak elsajátítása, az alacsony önértékelés leküzdése és a munkaerő-piaci elvárások megismerése is.

A helyzetet nem csak a potenciális munkavállalók hiányzó kompetenciái indokolják, a munkaadók előítéletes gondolkodásmódja is negatívan hat a folyamatokra. Sokszor tapasztalható az, hogy már a jelentkező nevének a csengése is elegendő ahhoz, hogy ne hívják el állásinterjúra. „Aki teljesíteni tud, és dolgozni akar, arra szükség van a munkaerőpiacon – ezek az emberek dolgozni akarnak” – vallja Szakácsné.

A kistérségnek a munkaerőpiac kínálati oldalán is kihívásokkal kell szembenéznie. Zaráné Kecskés Erzsébet, a Munkaügyi Központ Salgótarjáni Kirendeltségének igazgatója elmondta: az év első felében 2465 állásajánlat futott be hozzájuk, ebből mindössze 400 főt tudtak volna támogatások nélkül, azonnali kezdéssel felvenni a munkáltatók. Ez azt jelenti, hogy a salgótarjáni kistérségben nagyjából minden negyedik regisztrált álláskereső állhatna azonnal munkába. Egyre gyakoribbak azonban a munkaerő-kölcsönzési megkeresések az ország más városai részéről – gyártósori operátoktól kezdve a mérlegképes könyvelőkön át a villamosmérnökökig mindenféle képzettségű munkavállalót keresnek. „Probléma, hogy a kistérségben élő emberek mobilitása meglehetősen alacsony. Ezen lehetne javítani – máshol többen tudnának munkához jutni.” – mondta.

A sajtótájékoztatón megjelent a projekt egyik résztvevője, Szőke Attila is. „Nekem nagyon sokat segített ez a program” – mondta. „Ennek köszönhetem, hogy most már újra dolgozhatok.” A projekt résztvevői közül már többen elhelyezkedtek, és többen készen állnak a munkaerő-piaci bevetésre.

Az Alapítvány 2011-től újabb programot indít a jelenlegi folytatásaként, amibe 72 embert vonnak be.