Kezdőlap » Sajtómegjelenés az “Életrevalók” projektben

Sajtómegjelenés az “Életrevalók” projektben

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési program egyik kötelező kommunikációs eleme a sajtóközlemény megjelentetése. 2021. március 1-jén küldtük el sajtóközleményünkez akülönböző médiumok számára (MTI, Nógrád Megyei Hírlap, Hír Tv, Rádió 1 Salgótarján, 3100.hu, Salgótarjáni Városi Televízió), mely alapján az MTI 2021. március 3-án az alábbi hírt tette közzé:

Aktív időskor-program indult szlovák-magyar együttműködéssel a határrégióban

Salgótarján, 2021. március 3., szerda (MTI)

Aktív időskor-program indult szlovák-magyar együttműködéssel a dél-szlovákiai és a Nógrád megyei határrégióban; a cél felkészíteni az idős közösségeket, hogy életkoruknak ne passzív, kiszolgáltatott elszenvedői, hanem életminőségük aktív alakítói legyenek – közölte a program egyik megvalósítója, a salgótarjáni Szív a Szívért Alapítvány szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az alapítvány az ipolynyéki Impérium civil szervezettel közösen sikeresen pályázott az Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében a “Live for Life – Életrevalók” elnevezésű, az aktív időskor megteremtéséről szóló projektjük megvalósítására, a programot az Európai Regionális Fejlesztési Alap 169,5 ezer euróval támogatja.

A két civil szervezet határon átnyúló együttműködéssel kíván választ adni egy évről évre egyre súlyosbodó közös területi kihívásra, ami mindkét régió állampolgáraira és idősellátási intézményeire komoly teherként nehezedik: az idős korú emberek már jelenleg is nagy száma folyamatosan növekszik a határrégiókban, ahonnan a fiatalok elköltöztek és sok idős egyedül, elszigetelve, depresszióban él – fogalmaztak a közleményben.

A projekt egyik része a magyar fél által kifejlesztett “Aktív Alanyos Idősellátási Modell: az idősek marginalizálódott csoportjait személyre szabottan képzik, hogy képessé váljanak életvitelük önálló alakítására és az önszerveződésre, így mindkét régióban beindulhatnának az aktív idős kortárssegítő csoportok” – írták.

Emellett zajlik a három részből álló Silver Program. A Silver Akadémia előadói megismertetik az egészséges öregedés technikáit és szociális stratégiáit, míg az Akadémia gyógytornásza speciális fizioterápiás foglalkozást tart az idősek számára. A Silver Akadémia minden előadását és fizioterápiás foglalkozását elérhetővé teszik a Silver Program YouTube csatornáján.

A Silver Mentor Program a leghátrányosabb helyzetűeknek segít többek között egyéni esetkezeléssel és csoportos foglalkozással, míg a Silver Tanácsadó Program résztvevőinek felkészítése a kortárssegítő csoportok kialakítását teszi lehetővé.

A programelemek a határ mindkét oldalán egyformán valósulnak meg.

——————————

Sajtóközleményünk és az MTI anyaga alapján programunkról az alábbi oldalak adtak hírt: