Kezdőlap » Elindult Silver Tanácsadó és Silver Mentor programunk

Elindult Silver Tanácsadó és Silver Mentor programunk

Mint ahogyan arról már többször beszámoltunk, alapítványunk az ipolynyéki IMPÉRIUM, o.z. civil szervezettel közösen az Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program (www.skhu.eu) keretében a “Live for Life – Életrevalók” elnevezésű, aktív időskor megteremtéséről szóló projekt megvalósításán dolgozik a határrégióban. Partnerségünk célja, hogy programunk, a Silver Program által egy új eszközt biztosítsunk az idős közösségek számára, felkészítve őket arra, hogy ne életkoruk passzív, kiszolgáltatott elszenvedői, hanem életminőségük aktív alakítói legyenek. A projekt keretében bemutatásra kerül az időskor és az idősellátás egy új, innovatív megközelítése. A Szív a Szívért Alapítvány által kifejlesztett módszer részét képezi az egészséges öregedés technikáinak és szociális stratégiáinak bemutatása.

A Silver Program három részből áll: Silver Akadémia, Silver Mentor Program és Silver Tanácsadó Program.

A Silver Akadémia előadói megismertetik az egészséges öregedés technikáit és szociális stratégiáit, míg az Akadémia gyógytornász szakembere speciális fizioterápiás foglalkozást tart az idősek számára. A Silver Akadémia minden előadása és fizioterápiás foglalkozása elérhető a nyilvánosság számára a Silver Program YouTube csatornáján keresztül.

A Silver Akadémia programelemet követően a Silver Tanácsadó és a Silver Mentor Program keretében 2021 júliusában kezdetét vették a csoportos foglalkozások, melyekre célcsoportunk tagjait az idősek számára elengedhetetlen alacsony küszöbű fellépővel rendelkező, kerekesszék rögzítésére is alkalmassá tett 8 üléses mikrobusszal szállítjuk. A Silver Mentor Program a leghátrányosabb helyzetű időskorúaknak nyújt segítséget egyéni esetkezeléssel és csoportos foglalkozásokkal, míg a Silver Tanácsadó Program résztvevőinek felkészítése az idősek kortárs segítő csoportjainak létrehozását teszi lehetővé.

A Silver Mentor Program keretében – Magyarországon és Szlovákiában egyaránt – a mentorok szakértői véleményeken alapuló fejlesztési terveket készítenek az idősek számára, és hat hónapon keresztül egyéni esetkezelést végeznek: útmutatást nyújtanak a hátrányos helyzetű idős embereknek, mellyel felkészítik őket önálló életvitelük minél hatékonyabb megvalósítására, figyelembe véve életkoruk speciális kihívásait. Egyéni és csoportos szociális munkával érjük el a szükséges változásokat az időseknél annak érdekében, hogy a számukra elérhető lehetőségek kihasználásával aktívan részt vehessenek mindennapi életük alakításában, az egészséges idősödés megvalósításában. Számukra 40 óra tréninget és 80 óra szociocsoport foglalkozást biztosítunk, melyeken önismeret- és személyiségfejlesztést végzünk, önérvényesítést, kommunikációt, együttműködést, problémamegoldást fejlesztünk, illetve a csoportok speciális igényeire szabva egyéb területeket is érintünk.

Silver Tanácsadókká a Silver Program azon idősei válnak, akik a jövőben önkéntes kortárs segítőként támogatást tudnak nyújtani a helyi közösségek idősei számára. A Silver Tanácsadók önkéntes kortárs segítők, akik személyiségük és életvitelük alapján alkalmasak arra, hogy tevékenységükkel támogatást nyújtsanak az idős emberek számára. A program keretében azt tanulják meg, hogy hogyan építhetik be mindennapjaikba a kortársaik életkorához, egyéni jellemzőihez és igényeihez igazított támogatást. Ehhez 40 órás tréningen vesznek részt, és 40 órában közösségfejlesztést tanulnak.

A Silver Tanácsadó csoportok a csoportos foglalkozások zárasaként sajtónyilvános záró rendezvényt szerveznek, melyen a két ország Silver Mentor csoportjainak tagjai is jelen lesznek.

Képek a csoportfoglalkozásokról: