Kezdőlap » “Hagyomány és innováció – új utak a XXI. századi kendertermelésben”

“Hagyomány és innováció – új utak a XXI. századi kendertermelésben”

Mint arról korábban több alkalommal hírt adtunk, alapítványunk szociális vállalkozás létrehozását tervezi, mely a szociális gazdasági szektor részeként működne Karancsságon. Terveink megvalósítására konzorciumi partnerként pályázatot nyújtottunk be a Vidékfejlesztési Program keretében kiírt, „Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházok támogatása” elnevezésű felhívásra. A projekt keretében termesztett növény a kendermag lesz.

A projekt még nem kapta meg a támogatói döntést, de folyamatosan várjuk ennek megtörténtét, és készülünk a projekt megvalósítására. Ennek érdekében folyamatosan zajlik a karancssági üzem épületének felújítása, a helyiségek alapos takarítása, illetve a falak festése, a padlózaton és a falakon a szükséges javítások elvégzése, tetőszerkezet karbantartása, vízvezetékrendszer és fűtés helyreállítása, a megmaradt és használható gépek, berendezések javítása, karbantartása stb.

kendermagolaj

“A kendermag vitaminokban, ásványi anyagokban és egészséges zsírsavakban rendkívül gazdag élelmiszer. A belőle préselt olajban rengeteg omega-3 és omega-6 zsírsavat találunk, így a fogyasztása nagyon jó hatással lehet a szervezetünkre.
A kendermagolajat nem szabad azonban összetéveszteni az ún. CBD olajjal, vagyis az előbbiben nincsenek (vagy csak egészen minimális mennyiségben) pszichotróp anyagok. A kendermag, illetve a belőle préselt olaj a kender nevű, évezredek óta termesztett növény magja, igazi szuperélelmiszer, hiszen tele van antioxidánsokkal és esszenciális zsírsavakkal, omega-3-mal és omega-6-tal.
A kendermagolaj rendszeres fogyasztásával erősíthetjük az immunrendszerünket, csökkenthetjük bizonyos krónikus betegségek rizikóját, és az esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a szívünket, a vérereket, sőt még az idegrendszerünket is védhetjük.
A kendermagolajban többek között alfa-linolénsavat és gamma-linolénsavat is találhatunk. Ezek gyulladáscsökkentő hatásokkal bírnak, így segíthetnek megelőzni azokat a tüneteket, melyek a krónikus betegségek okozta mikroszkopikus gyulladásokkal járnak együtt. Ezen kívül az immunrendszerre, az anyagcserére és a hormonális rendszerre is kiegyensúlyozó, serkentő hatással van a kendermagolaj. A gamma-linolénsav főként a hölgyek egészségére lehet jó hatással, például enyhítheti a PMS, illetve a menopauza kellemetlen tüneteit egyaránt.
Fontos kiemelni, hogy bár nem a kendermagolaj az egyetlen olyan élelmiszer, mely omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaz, ebben az olajban ideális arányban (3:1) találhatjuk meg ezeket.
A kendermagolajat még különlegesebbé teszi, hogy külsőleg és belsőleg egyaránt használhatjuk, vagyis nemcsak az ételeink elkészítésénél vethetjük be, de a bőrünkre is tehetjük. A kendermagolaj nagyszerűen ápolja és hidratálja a bőrt, enyhíti a viszketést és az irritációt, javítja a bőr rugalmasságát is. Mindezt anélkül, hogy a pórusokat eltömítené, ezért még a zsíros, problémás, pattanásra hajlamos bőr ápolására is megfelelő. A kendermagolajat a hajra, illetve a fejbőrre is alkalmazhatjuk pakolásként! A kendermagolajban lévő esszenciális zsírsavak a gyulladásos bőrbetegségek tüneteit is képesek enyhíteni, így például az ekcémás vagy pszoriázisos betegeknek is érdemes lehet kipróbálni.”

Forrás: egeszsegkalauz.hu